Over ons

De Jonge Nölepeters

Carnavalsvereniging De Jonge Nölepeters uit Lievelde is opgericht in 1965. Dit vanwege het feit dat er vroeger alleen carnaval kon worden gevierd als je getrouwd was. Hier hebben De ‘Jonge’ Nölepeters een stokje gestoken en hedendaags wordt er in Lievelde carnaval gevierd door het complete dorp, zowel jong als oud. Lievelde telt dan ook drie verenigingen: De Mini Nölepeters voor de kinderen van ons dorp, de Nölepeters en uiteraard De Jonge Nölepeters. De Jonge Nölepeters zijn de toonaangevende vereniging van ons dorp. Deze heren en dames zorgen ervoor dat carnaval in Lievelde elk jaar weer groots wordt aangepakt.

Samenstelling van de vereniging:

  • 1 president
  • 1 prins + prinses of adjudant
  • 11 raadsleden
  • 5 senatoren
  • 4 prinsencommissarissen
  • 6 dansmarietjes
  • 3 bestuursleden

Jaarlijkse activiteiten

11e v/d 11e
Op 11 november vindt jaarlijks de opening van het carnavalsseizoen plaats op het koningsplein te Lievelde. Dit gebeurt door middel van een kanon 11x te laten knallen, bij elk saluutschot zet een raadslid zijn steek op. Naderhand worden alle aanwezigen uitgenodigd om te komen proosten bij Café De Barbier op het nieuwe carnavalsseizoen.

Buutavond
De eerste vrijdag en zaterdag na de 11e van de 11e vinden traditioneel onze buutavonden plaats. Op deze avonden geven vier buutreedners acte de présence. Elk jaar proberen we ook een buutredenaar uit Lievelde ten tonele te laten komen om de Lieveldse schermutselingen nog eens onder de loep te nemen. Zeer gezellige avonden voor iedereen uit Lievelde, de buurtverenigingen en overige belangstellenden.

Prinsenbal
Vier weken voor het carnavalsweekend vindt ons jaarlijkse Prinsenbal plaats. Op deze avond wordt de nieuwe prins onder leiding van de prinsencommissie bekend gemaakt. Elk jaar maakt de prinsencommissie er een fantastische onthulling van en bouwt de spanning op naar een hoogtepunt waarop de nieuwe prins te voorschijn komt.

Carnavalsbal
Het Carnavalsbal is het begin van het carnavalsweekend in het Nölersdorp. Na een kort officieel gedeelte barst het feestgedruis los dat tot in de late uurtjes door gaat. Een echt goed begin van het carnavalsweekend en een echte must voor de “Leeveldsen Carnavalist”.

Frühshoppen
Traditiegetrouw staat de maandag  van het carnavalsweekend in het teken van het Frühshoppen. Dit is hét toonaangevende carnavalsevenement van de Achterhoek. Jaarlijks weten ten minste 600 carnavalisten de weg naar het Nölershol te vinden. De aanvang is om 11.00 uur. Volgens velen de mooiste dag van het carnavalsweekend. Gezellig hossen en het gerstenat drinken.